De är kompetenta och de vill arbeta
Deltagarna har tre saker gemensamt: De är välutbildade. De är motiverade. De vill ha ett jobb.
Dessutom är de alla födda, uppvuxna och utbildade utomlands.
Men nu bor de i Sverige - i Eskilstuna - och är med i Handelskammarens projekt Mångfald i näringslivet.
Nationalekonomen Zainab Ali har varit här längst. Hon kom till Sverige för femton år sedan. Hisham Qumsieh, utbildad optiker, kom sist och har varit här i mindre än två år. Samtliga i gruppen hoppas att projektet ska bli den dörröppnare till det svenska arbetslivet som de behöver.
Språk och kontakter
För det är främst två faktorer som hindrar högutbildade invandrare att ta sig in på arbetsmarknaden, säger Rachael Tripney: språket och bristen på kontakter. Genom Mångfald i näringslivet, som pågår sen i juni och fortsätter till i mars nästa år, ska deltagarna få en intensivkurs i yrkessvenska samt ges möjligheter att bredda sina kontaktnät.
- Sen finns det ingen ursäkt för att inte anställa oss längre. Är det bara någon som vågar göra det kan jag lova att de får en bra överraskning, säger Rachael Tripney.
Arbetsmarknaden är tuff idag även för infödda svenskar, konstaterar Zainab Ali som tror att chansen för henne att få jobb som nationalekonom är liten.
- De frågar efter erfarenhet, men samtidigt vet de att jag är ny i det här samhället, varifrån ska jag då ha fått min erfarenhet? Jag vill gärna få en praktikplats, men det är svårt, säger hon.
Vill få en chans
- Får vi bara en chans från arbetsgivarna så kommer de att se att här finns några som har kraft. Men någon måste öppna dörren för oss, säger Nebras Kuzai och berättar om hur hon som elev på SFI fick inpräntat att det är svårt för invandrare i Sverige att få kvalificerade jobb.
Projektkoordinatorn Ella Brunescu har själv liknande erfarenheter och vet hur mycket ett arbete betyder för självkänslan.
- Jag har varit i precis samma situation. Sedan fick jag jobb inom det här projektet och mitt självförtroende har lyfts. Innan var jag rädd, undrade om jag var bra nog och så vidare. Nu känns allt helt annorlunda, säger hon.
Besök på myndigheter
Gruppen har hunnit göra besök på flera olika myndigheter under sommaren. Till hösten kommer deltagarna, parallellt med kursen i svenska på Mälardalens högskola, att göra en rad besök på företag i kommunen.
Tre mentorer är knutna till projektet, berättar Ella Brunescu.
- Det är personer med stor erfarenhet som jobbat i många år på Volvo och Ericsson med rekrytering och försäljning, säger hon.
Projektet drivs av Handelskammaren i samarbete med bland andra Arbetsförmedlingen och Regionförbundet Sörmland. Förutom i Eskilstuna finns även en grupp i Nyköping.
Fakta:
Det här är deltagarna
Ella Branescu: Utbildad ekonom. Utbildad i Bukarest och på Mälardalens högskola. Kom från Rumänien till Sverige 1999. Projektets koordinator.
Hisham Qumsieh: Utbildad optiker. Har arbetat med medicinsk utrustning i hemlandet. Kom från Palestina till Sverige för ett år och åtta månader sedan.
Rachael Tripney: Har en magisterexamen i psykologi och ekonomi. Har även studerat ekonomi i Växjö. Vill helst hitta ett arbete som utredare eller forskare. Kom från Skottland till Sverige för tre år sedan.
Maria de Lourdes Omitto Andersson: Har studerat litteratur och arbetat som teknisk inköpare på ett forskningsföretag inom biologi och fysik i Brasilien. Har bott i Sverige i två år och fyra månader.
Rutabagaya Nkurikiye: Har en samhällsvetenskaplig utbildning med inriktning mot internationella relationer. Har arbetat som lärare, sekreterare och rådgivare inom statliga myndigheter i Kongo. Kom från Kongo till Sverige för två år och fem månader sedan.
Zainab Ali: Utbildad nationalekonom. Har haft olika jobb i Sverige, men inte inom nationalekonomi. Kom från Irak till Sverige för 15 år sedan.
Andira Ghazi Shabo: Utbildad byggnadsingenjör. Har arbetat inom yrket i fyra år i Irak. Kom från Irak till Sverige för två och ett halvt år sedan.
Nebras Kuzai: Utbildad civilingenjör inom vatten och bygg. Har arbetat i 17 år som projektledare i hemlandet. Har även frilansat som journalist. Kom från Irak till Sverige för drygt tre år sedan.
Jenerose Sinduhije: Utbildad ekonom. Har arbetat som ekonom på bank i Burundi. Kom från Burundi till Sverige för nästan tre år sedan.
Shatha Denha: Utbildad lärare. Har arbetat många år inom yrket. Kom från Irak till Sverige för två år sedan.
Guney Yilmaz: Utbildad bergsingenjör som även jobbat som lärare. Kom från Turkiet till Sverige för ett och ett halvt år sedan.
Robert Bainimara: Har en utbildning inom hotellbranschen från Nya Zeeland. Har arbetat som receptionist och revisor. Är från Fijiöarna och kom till Sverige för två år sedan.
Johanna Alskog