١‏/١٠‏/٢٠٠٥

Öppna plånboken för Världens Barn


Nu drar Radiohjälpen igång sin årliga insamling för Världens Barn igen. I Eskilstuna går sex organisationer och några skolklasser samman i en gemensam kraftansträngning för jordens yngsta invånare.

- Våra egna problem och bekymmer blir med ens väldigt små när vi möter bilder från det utbredda lidandet som världens barn utstår varje dag.
Det säger Anna Bergfors för Rädda Barnen, Allan Ekstedt, PMU Interlife, Ragnar Smittberg, KFUM-KFUK, Ingrid Johansson, IOGT-NTO, Gunnel Lejdeby, Diakonia, och Inger Klingensjö, Röda Korset, i ett gemensamt upprop till alla Eskilstunabor.
- Varje insats, varje krona är värdefull. Avvara en del av ditt välstånd. Katastrofer kan drabba alla barn, även i vår trygga del av världen. Då känns det rätt att ta vårt gemensamma ansvar för världens barn.

Direktsänd gala
Radiohjälpens riksinsamling för hälsa, utbildning och en bättre framtid genomförs i samarbete med totalt tolv humanitära organisationer. Den har sin tyngdpunkt runt helgen 14-15 oktober, då SVT bland annat visar sin direktsända gala.
För miljontals barn i världen är det en ouppnåelig dröm att få gå i skolan.
För svenska barn är det en självklarhet.
I Eskilstuna får insamlingen även parollen Barn hjälper barn, och en av de klasser som kommer att synas ute på stan den 15 oktober är 5A på Björktorpsskolan.
- Vi ska stå på torget och samla in pengar i bössor, berättar eleverna, som värvades till kampanjen via sin klassmorfar, engagerad i Röda Korset.
Så mycket det bara går ska det samlas in, för pengar behövs det, vet klassen.
- Barnen i fattiga länder måste vaccineras och de behöver mat och att få gå i skolan.
Hur tror ni att det är att vara fattig?
- Man har inga pengar att köpa något för, ingen mat och inga kläder. Det är nyttigt att tänka på det ibland, för vi ska vara glada för vad vi har här i Sverige. Och för att vi kan hjälpa andra.
Klass 5A har strategin klar för sig inför den stora insamlar- dagen.
- Det är ingen bra idé att gå runt och fråga människor om de vill skänka pengar, utan man står bara och ler snällt med bössan.

Fakta:
Vad räcker pengarna till?
100 kronor - bekostar en afghansk flickas skolmaterial under ett år.
300 kronor - organiserar ordnade fritidsaktiviteter för sex barn i Tanzania under ett helt år.
500 kronor - ger sjukgymnastik åt tre palestinska barn med funktionshinder.
1000 kronor - vaccinerar 35 barn mot mässling och 45 barn mot polio.
Anne-Lie Andersson
anne-lie.andersson @ ekuriren.se
016-156183

ليست هناك تعليقات: